Een trouwfotograaf kost al snel € 1,000 – € 2,000. Lees hier welke prijzen voor een trouwfotograaf je kan verwachten als je een professionele trouwfotograaf inhuurt. Over het algemeen raden we aan om niet te bezuinigen op je trouwfotograaf omdat wat je denkt dat een besparing is kan leiden tot spijt en stress op je bruiloft. Toch kunnen er goede redenen zijn waarom je toch echt moet besparen op je bruiloft en je trouwfotograaf. Daarom willen we je hier een aantal slimme manieren geven waarop je kan bezuinigen op het budget van je bruiloft fotografie, zodat je minder uitgeeft, zonder dat je foto’s er goedkoop uit komen te zien.

Er zijn goede en slechte manieren om te besparen. Hieronder staan 17 manieren om te besparen op je trouwfotograaf en mijn ongezouten mening over alle voordelen en nadelen en of je het wel of niet zou moeten doen op je bruiloft.

1. Bespaar door gewoon helemaal niets te doen

Je kan er natuurlijk voor kiezen om helemaal geen trouwfotografie te boeken. En in sommige gevallen is het misschien beter om mooie herinneringen te hebben dan goedkope en lelijke foto’s. Het is absoluut de goedkoopste manier en je zal het meest besparen, maar ik zou het toch niet aanraden. In deze lijst staan een aantal betere manieren om veel of al je budget voor een trouwfotograaf te besparen en toch foto’s te hebben.

2. Een loveshoot in plaats van trouwfotografie

Als een volledige fotoshoot op je bruiloft teveel geld kost kan je overwegen om een loveshoot te doen. Je kan er zelfs voor kiezen om de fotoshoot in je bruiloftskleding enkele dagen voor de bruiloft te doen. Je hebt dan mooie trouwfoto’s, waar je eventueel een fotoalbum van kan laten maken en die je kan delen met je gasten. De kosten van een goede fotoshoot zullen al snel €500 – €1,000 lager uitvallen dan van trouwfotografie aangezien de fotograaf veel minder uren aanwezig is.

 3. Overweeg een fotohokje te huren of te maken

Photobooths worden vooral voor tijdens het feest gebruikt. Je kan er al een fotozuil huren vanaf €300. Lees ook ons blog over 18+ fotohokjes die te huur zijn en waar je op moet letten. Dit is waarschijnlijk iets goedkoper dan je trouwfotograaf het hele feest laten blijven. Nog goedkoper is natuurlijk zelf een fotohokje maken. Meestal komt de photobooth met accessoires zoals hoeden, snorren en boa’s en leveren ze creatieve foto’s op, waarop mensen echt lachen. Bedenk wel dat je enkel foto’s krijgt van mensen in het fotohokje en dus niet de omgeving, details of overzichtsfoto’s. Ons advies: een hele leuke toevoeging of zelfs als vervanger van een professionele trouwfotograaf voor je feest. De rest van de dag heb je toch echt een trouwfotograaf nodig.


4. Een bruiloft die niet in het hoogseizoen valt

Het hoogseizoen voor bruiloften is van april tot september. Als je moet bezuinigen op je bruiloft is het waarschijnlijk dat je ook op andere onderdelen van je bruiloft wil besparen en dan is een bruiloft die niet in het hoogseizoen valt een goede keuze: niet alleen trouwfotografen hanteren (soms) andere prijzen of hebben nog beschikbaarheid, maar ook locaties, cateraars, bloemisten, DJ’s / bands en visagisten kunnen goedkoper zijn. Een winterbruiloft is helemaal zo’n gek idee nog niet!

5. Bezuinig met een bruiloft die niet in het weekend valt

Mocht je wel in het hoogseizoen willen trouwen, maar toch geld willen besparen, dan kan je nadenken over een bruiloft die niet op vrijdag of zaterdag valt. Op zondagen en vooral op doordeweekse dagen kunnen de prijzen en beschikbaarheid van locaties en andere bruiloftsleveranciers zoals trouwfotografen een stuk lager zijn. Bedenk wel dat het voor gasten moeilijk is om aanwezig te zijn en velen een vrije dag zullen moeten opnemen. Je verplaatst dus een beetje de kosten naar je gasten.

6. Bespaar door alle foto’s van je gasten te verzamelen

Nu vrijwel iedereen een smartphone met camera heeft en die camera’s steeds betere foto’s maken, zou je alle gasten – bijvoorbeeld via de ceremoniemeesters – kunnen vragen zoveel mogelijk foto’s te maken. De gasten kunnen alle foto’s dan vervolgens via dropbox of wetransfer of op een andere manier met je delen. Het leuke aan deze manier van besparen is dat je overal ‘ogen’ hebt en alle dingen die je zelf gemist hebt alsnog terug kan zien. Ook zal je dezelfde gebeurtenis vanuit allerlei verschillende perspectieven zien.

Nadelen: kwaliteit van de foto’s zal ‘point and shoot’ zijn en je hebt waarschijnlijk veel uitzoek werk te doen als je terug komt van je huwelijksreis! Bovendien heb je het risico dat als jullie je JA-woord uitspreken er 10 gasten met hun telefoon in hun hand staan en elkaars foto’s verpesten… Kijk uit met delen via whatsapp en andere berichtendiensten, omdat die de bestandsgrootte van de foto’s meestal verkleinen en je foto’s er dan nog leuk uit zien op een klein scherm, maar niet meer op a4 fortmaat (je fotoalbum!).

7. Bezuinig door het aantal uur te reduceren

Als je moet besparen, bespaar dan op kwantiteit en niet op kwaliteit. Je wordt waarschijnlijk gelukkiger van een beperkt aantal hele mooie foto’s, dan dat de gehele dag is vastgelegd door een minder goede trouwfotograaf. Huur dus een goede, professionele trouwfotograaf in met een hoger uurtarief, maar laat hem of haar niet de hele dag vastleggen, maar de voor jullie belangrijkste onderdelen. Laat bijvoorbeeld het aankleden/ophalen, diner en feest zitten en zorg dat je super foto’s krijgt op een mooie locatie en tijdens de ceremonie.

8. Bespaar door je foto’s te crowdsourcen met wegwerpcamera’s

Het kan lastig zijn om van meer dan honderd gasten al hun foto’s te ontvangen. Om foto’s maken heel laagdrempelig te maken, ook voor je digibete tante, kan je tijdens de verschillende onderdelen van je bruiloft wegwerpcamera’s uitdelen. Je ceremoniemeesters kunnen ze verzamelen, ontwikkelen en klaar! Dit is wel een risicovollere manier van bezuinigen, want de kans bestaat dat gasten de camera’s niet zullen gebruiken of allemaal op hetzelfde moment foto’s maken. Ook zijn de foto’s van wegwerpcamera’s niet van de hoogste kwaliteit en heb je ze niet digitaal. Vrij veel nadelen dus en daarom zouden we dit enkel als toevoeging of voor een minder belangrijk onderdeel (feest) van je bruiloft aanraden. De foto’s van smartphones zijn waarschijnlijk een betere en goedkopere optie in de meeste gevallen.

9. Bezuinig door je trouwfotograaf op de kadolijst te zetten

De bestekset en je servies haal je gewoon voor een paar tientjes bij de IKEA. In plaats van die oubollige bruiloftkado’s, kan je er voor kiezen om je trouwfotograaf op je kadolijst voor je bruiloft te zetten. Gasten kunnen zo een gedeelte van de kosten van de trouwfotograaf op zich nemen en het bruidspaar iets geven wat ze echt leuk vinden en wat ze doet denken aan hun bruiloft! Zo kunnen gasten je een fotoalbum cadeau doen, of een uur bruiloftsfotografie etc.

 10. Alternatieve fotoshoots zijn waardevoller voor de portfolio van je fotograaf

Alternatieve fotoshoots of huwelijken in het buitenland, ‘destination weddings’, zijn interessanter voor de meeste fotografen. De fotograaf zal een dergelijke fotoshoot een grotere aanvulling op zijn portfolio – die hij aan andere potentiele klanten laat zien – vinden dan de zoveelste loveshoot op het strand. Dus als je een hele creatieve fotoshoot voor ogen hebt, zijn sommige fotografen wellicht bereid om een iets lager tarief te hanteren.

11. Bespaar door een amateur te laten fotograferen op je bruiloft

Een van de meest gebruikte manieren van besparen is om een amateur in te huren die van fotograferen zijn hobby heeft gemaakt en door enkele klussen de kosten van zijn apparatuur wil terugverdienen. Het kan ook een bekende zijn, die het gratis doet. Hoewel amateurs eenzelfde (duur) fototoestel kunnen hebben als professionele trouwfotografen moet je bedenken dat de beste foto’s op de handmatige stand worden gemaakt: de tarieven van professionele fotografen zijn niet hoger vanwege hun apparaat, maar vanwege de ervaring in de bediening van de toestellen!! De professionele fotograferen van nu fotograferen vaker in de stand M waarbij ze handmatig de diafragma en sluitertijd kunnen instellen. Een amateurfotograaf neemt de meest handig manier (meestal de A stand) om foto’s te maken. Hierdoor kunnen foto’s toch lichter of donkerder uitvallen en in de nabewerking minder goed gecorrigeerd worden.

12. Bezuinig door een beginnende fotograaf te boeken

Elke ervaren fotograaf is een keer een beginner geweest en een manier voor fotografen om ervaring op te doen is door voor een lager tarief hun diensten aan te bieden. Elke beginnende fotograaf zal fouten maken waarvan hij/zij leert en waar alle volgende bruidsparen van profiteren. Besef dus dat de fotograaf leert op jouw bruiloft en dus wellicht fouten maakt die hij op een volgende bruiloft niet meer zal maken, maar dat jij maar 1 keer trouwt!

Mocht je voor een beginnende fotograaf gaan, dan kan je het risico beperken door dezelfde vragen te stellen als een amateur fotograaf en zoeken naar fotografen die in elk geval een vakopleiding hebben genoten, zoals kunstacademies en fotovakscholen.

13. Bespaar met een niet-gespecialiseerde fotograaf

Over het algemeen zijn professionele trouwfotografen duurder dan fotografen die zich niet hebben gespecialiseerd. Dat is logisch omdat bruiloften fotograferen een vak apart is en een fotograaf die al honderden bruiloften heeft gefotografeerd precies weet waar hij moet staan, welke poses goed werken, wanneer hij moet opletten, inzoomen, met het licht kan werken etc.

Hoewel een niet-gespecialiseerde fotograaf dus wellicht goedkoper is, mist deze ook de routine van bruiloftsfotografie en mist daardoor wellicht de mooiste momenten op je bruiloft.

14. Betaal je trouwalbum na aflevering

Als een fotograaf boven je budget zit en je hebt overwogen om toch wel een luxe album te nemen, vraag tijdens het intakegesprek of je na aflevering van de foto’s pas de trouwalbum kunt betalen. Hiermee heb je de tijd om nog een maand of soms twee het geld bij elkaar te krijgen voor de album. Uiteraard kun je er ook langer over doen, want je hebt immers al betaald voor de foto’s. Een fotograaf die deze service biedt ken de waarde van zijn klanten en staat open voor achteraf betalingen.

15. Maak de opdracht groter

Hoe kan je nu geld besparen door de opdracht groter te maken? Een fotograaf zal eerder geneigd zijn om een korting te gunnen als er meer geld te verdienen valt. Bedenk dus of jij of iemand die je kent niet vaker behoefte heeft aan een fotograaf. Neem bijvoorbeeld de zwangerschapsfotoshoot en newborn shoot bij dezelfde fotograaf af, of een loveshoot en trouwfotografie. Wellicht is er iemand in je vriendenkring met dezelfde smaak en budget die ook gaat trouwen? Behalve een korting, zal je je bij het tweede bezoek ook meer op je gemak voelen.

16. Kies een fotograaf uit de buurt

Heb je twee fotografen op het oog waarvan de een ver weg woont en de ander in de buurt? En voldoen ze allebei wat betreft stijl, werkwijze en persoonlijkheid? Kies dan voor degene die in de buurt woont. Dat bespaart niet alleen reiskosten voor de fotograaf op de dag van jullie bruiloft maar ook bij eerdere ontmoetingen om elkaar beter te leren kennen. Reiskosten hebben voor jullie als bruidspaar geen toegevoegde waarde dus probeer dit soort kosten te minimaliseren. We hebben het hier natuurlijk niet over een bezuiniging van honderden euro’s maar van een paar tientjes.

17. Huur de fotograaf en videograaf gezamenlijk in

Ben je van plan om naast een fotograaf ook een videograaf in te huren? Kijk dan of er bedrijven zijn die beide aanbieden en jullie een pakketkorting kunnen geven. Ook zijn er veel trouwfotografen die regelmatig samenwerken met dezelfde videograaf. Als je dus al een trouwfotograaf op het oog hebt kan je vragen of hij/zij iemand kent. De videograaf in kwestie rekent waarschijnlijk een gunstiger tarief als je via de trouwfotograaf boekt dan als je hem los had benaderd.

Dus…?

Besef dat trouwfotografie een duur beroep is en een professionele trouwfotograaf kosten maakt om zijn vak goed te kunnen uitoefenen. Ga voor kwaliteit van de trouwfotograaf en laat hem of haar minder uren aanwezig zijn, maar zorg er voor dat je in elk geval een paar spetterende foto’s van je bruiloft hebt! Minder belangrijke onderdelen kan je dan door een bekende of beginnende fotograaf laten schieten of door alle foto’s van de gasten te verzamelen!

Denk je dat er betere manieren zijn om te bezuinigen op je trouwfotograaf? Mail me dan op info@danfaphoto.nl  en dan voeg ik het meteen toe. Dank je wel voor het lezen! Je kan dit artikel eenvoudig delen op sociale media door middel van de icoontjes!